Wykonanie
Ze względu na temperaturę coraz częściej gotuję lekkie obiadokolacje. Pachnące
ziołami,
oliwą z oliwek, z dużą ilością warzyw. Lubię różnorodność, więc jako dodatki pojawiają się różne
kasze,
ziemniaki,
ryże i
makarony. Do lekkich, aromatycznych dań z warzywami polecam popularny w północno-zachodniej Afryce
kuskus .100 g
kuskusu150 g
schabu pieczonego250 ml rosołu (lub
bulionu warzywnego)1 mała
cukinia2
kalarepy1
marchewka3 ząbki
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprz,
estragonSchab kroimy w paseczki,
kalarepę w kostkę,
czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną
oliwą z oliwek. Podsmażamy około 8-10 minut. Następnie dodajemy
cukinię i
marchew pokrojone w plasterki, zalewamy szklanką rosołu, doprawiamy i dusimy pod przykryciem 6-9 minut. W międzyczasie przygotowujemy
kuskus (zgodnie z informacją na opakowaniu). Potrawę ozdabiamy grubo posieką
pietruszką.
