Kiedyś w Berlinie jadłam przepyszną zupę rybną . Były to kawałki białej ryby pływające w klarownym, aromatycznym bulionie. Ważny składnik stanowił też anyż gwiaździsty, który niweluje zapach ryby. Wspominając te smaki zrobiłam własną zimową, rozgrzewającą zupę.Ekspresowa zupa rybna – przepis (dla 2 osób):400 ml bulionu warzywnego150-200 g filetu bez skóry z halibuta (albo innej ryby o jasnym mięsie)1 większa szalotka1-2 łyżeczki kurkumy1 anyż gwiaździstysól, pieprz, chili, natka pietruszkiDo garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wrzucamy pokrojoną w pióraszalotkę, anyż oraz kawałki ryby. Gotujemy 8-12 minut (w zależności od grubości filetu). Minutę przed końcem gotowania dodajemy pozostałe przyprawy. Anyż gwiaździsty najlepiej usunąć z zupy (jest on twardy, można złamać sobie na nim ząb). Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki.