Wykonanie
Poziom trudności
Jajka faszerowane musem z
pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub domówkę. Przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste, a jej smak i wygląd obłędny.Porcja dla 6 – 12 osóbSkładniki:6
jajek400 g
mięsa z wędzonego
pstrąga (z całej
ryby)1 płaska łyżeczki
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka
chrzanu2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Mięso ryby oczyścić ze skóry i ości, przełożyć do blendera.
Jajka przekroić na połówki. Z każdej połówki wyjąć
żółtka i przełożyć do
ryby.
Dodać
sól i
pieprz.
Wszystko zblendować. Dodać
chrzan i
śmietanę i zblendować jeszcze raz.
Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub do
torebki foliowej z obciętym
rogiem. Wycisnąć masę na pozostawione wcześniej
białka i podawać.
Można też masą
rybną napełnić profiteroles, czyli małe ptysie.
Smacznego!