Wykonanie
Mojito to popularny kubański
drink i chyba jeden z najbardziej rozpoznawalnych koktajli
alkoholowych w ogóle. Orzeźwiający, chłodny,
owocowy. Latem pomaga znieść upały, zimą przypomina o słońcu i wakacjach. Taki jest też mój pierwszy autorski deser, którego inspiracją był właśnie kubański
napój oraz jeden z odcinków programu Top Chef: Desery . Mój deser mojito to panna cotta ze świeżą
miętą i babeczką
cytrusową.Miętowa panna cotta :250 ml
śmietanki kremówki 36%250 ml
mleka3 łyżki
cukru4 łyżeczki
żelatyny5 łyżek
rumugarść świeżej
mięty
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej
wody. W ganku podgrzewamy
śmietanę kremówkę,
mleko i
rum. Miksujemy kilka łyżek
mleka z
miętą i dolewamy do garnka. Kiedy mieszanina się zagotuje, rozpuszczamy w niej
żelatynę i przelewamy do foremek. Po przestudzeniu panna cottę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Babeczka cytrusowa :3
jajka70 g
cukru60 g
mąkisok wyciśnięty z 1
cytryny lub
limonkiskórka z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoOddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Następnie dodajemy
żółtka. Ścieramy
skórkę z cytryny i dodajemy ją do ciasta po czym wyciskamy z niej sok. Na sam koniec wsypujemy
mąkę przesiewając ją przez sitko. Ciasto przelewamy do foremek takiej samej wielkości jak panna cotta i pieczemy prze 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.Kiedy babeczki ostygną, możemy podawać deser. Deserowe mojito przybieramy
miętą.
