Wykonanie
Jest łatwe w przygotowaniu, smakuje wybornie i przepięknie pachnie.
Mowa o cieście
cytrynowym, które świetnie sprawdza się w roli lekkiego deseru. Twoja rodzina będzie nim zachwycona!Składniki:1 szklanka przesianej
mąki tortowej1,5 szklanki
cukru12
jajek2 łyżki drobno startej
skórki z cytryny1 łyżka+1 łyżeczka świeżego
soku z cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
solikrem
cytrynowy:0,5 szklanki świeżego
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru1 łyżka
mąki1/4 łyżeczki
solipółtorej szklanki schłodzonej
śmietany kremówki1 łyżka drobno startej
skórki z cytryny
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. W misce mieszamy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i pół szklanki
cukru. Ubijamy pianę z
białek. Nie przerywając miksowania, dodajemy do niej
skórkę z cytryny,
sok z cytryny,
wanilię,
sól i szklankę
cukru. Stopniowo łączymy ze sobą wcześniejsze mieszanki. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Natłuszczamy formę i posypujemy ją
bułką tartą. Wlewamy do środka masę. Pieczemy ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przekładamy je na ozdobną tacę. Przygotowujemy
cytrynowy krem. Zagotowujemy w rondelku
wodę, a następnie umieszczamy na nim miskę. W misce mieszamy
sok z cytryny,
cukier,
mąkę i
sól. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką.
Potem odstawiamy masę do ostygnięcia.W tym czasie miksujemy
śmietanę ze
skórką z cytryny. Łączymy ją z chłodną masą z z rondelka.Wierzch ciasta smarujemy kremem
cytrynowym. Gotowe!