ßßß
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Ubijamy pianę z białek. Nie przerywając miksowania, dodajemy do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię, sól i szklankę cukru. Stopniowo łączymy ze sobą wcześniejsze mieszanki. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Natłuszczamy formę i posypujemy ją bułką tartą. Wlewamy do środka masę. Pieczemy ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przekładamy je na ozdobną tacę. Przygotowujemy cytrynowy krem. Zagotowujemy w rondelku wodę, a następnie umieszczamy na nim miskę. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, mąkę i sól. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką. Potem odstawiamy masę do ostygnięcia.W tym czasie miksujemy śmietanę ze skórką z cytryny. Łączymy ją z chłodną masą z z rondelka.Wierzch ciasta smarujemy kremem cytrynowym. Gotowe!