Wykonanie
W sezonie
czereśniowym warto pokusić się na ten pyszny deser. Gdy mamy apetyt na coś słodkiego, a nie mamy ochoty, bądź czasu na wykonanie pracochłonnego ciasta, to właśnie ta zapiekanka jest dobrą alternatywą. Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - ciasta i desery" z lipca ubiegłego roku. Nieco zmodyfikowałam.

Składniki ( na 4 porcje):400g
czereśni1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki
cukru4
jajka¾ szklanki
mąki¼ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru z naturalną
waniliąskórka otarta z
cytryny( sparzonej i aromatycznej)¾ szklanki
mlekaWykonanie :
Czereśnie płuczemy, drylujemy, zalewamy
sokiem z cytryny, mieszamy z łyżką
cukru i odstawiamy na 1 godzinę.
Jajka ubijamy z pozostałym
cukrem,
cukrem waniliowym, dodajemy skórkę otartą z
cytryny,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą oraz
mleko. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. W kokilkach układamy
czereśnie i zalewamy
ciastem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 25 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i podniesie się. Sprawdzamy patyczkiem. Podajemy najlepiej na ciepło posypane
cukrem pudrem.



Polecam również :W kuchni na wesoło :Nocny pasażer zwraca sie do taksówkarza:- Niech pan jedzie prosto, aż pan zobaczy dom, a przed nim kobietę z wałkiem do ciasta w ręku - tam mnie pan wysadzi ......