ßßß Cookit - przepis na CZEREŚNIE ZAPIEKANE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

CZEREŚNIE ZAPIEKANE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

nazwa

Wykonanie

W sezonie czereśniowym warto pokusić się na ten pyszny deser. Gdy mamy apetyt na coś słodkiego, a nie mamy ochoty, bądź czasu na wykonanie pracochłonnego ciasta, to właśnie ta zapiekanka jest dobrą alternatywą. Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie - ciasta i desery" z lipca ubiegłego roku. Nieco zmodyfikowałam.
Składniki ( na 4 porcje):
400g czereśni
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru
4 jajka
¾ szklanki mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
skórka otarta z cytryny( sparzonej i aromatycznej)
¾ szklanki mleka
Wykonanie :
Czereśnie płuczemy, drylujemy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. W kokilkach układamy czereśnie i zalewamy ciastem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 25 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i podniesie się. Sprawdzamy patyczkiem. Podajemy najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Nocny pasażer zwraca sie do taksówkarza:
- Niech pan jedzie prosto, aż pan zobaczy dom, a przed nim kobietę z wałkiem do ciasta w ręku - tam mnie pan wysadzi ......
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/CZERESNIE-ZAPIEKANE-W-CIESCIE-NALESNIKOWYM.html