ßßß
Cookit - przepis na Curry z bakłażanem i fasolą mamut
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Curry z bakłażanem i fasolą mamut
Składniki
Bakłażan
Fasola
Czosnek askaloński
Curry
Woda
Mleczko kokosowe
Kolendra
Chili
Masło
Wykonanie
Dawno nie
jadłam
dobrego domowego
curry
, a kupione na Hali Mirowskiej warzywa, aż się prosiły aby udusić je w pachnącym
przyprawami
mleku kokosowym
. I tak oto powstało lekkie danie z
bakłażanami
,
fasolą
mamut i
szalotką
.2 średniej wielkości
bakłażany
300 g
fasoli
mamut2
szalotki
2 łyżki żółtego
curry
(mieszanka)200 ml
wody
400 ml
mleka kokosowego
mały pęczek
kolendry
1
papryczka chilli
2-3 łyżki
masła
klarowanegoWarzywa myjemy.
Bakłażana
kroimy w grubą kostkę,
fasolę
na 4-5 kawałków, a
szalotkę
drobno siekamy.
Szalotkę
oraz żółte
curry
wrzucamy na rozgrzane
masło
. Przesmażamy 2-3 minuty. Dodajemy
bakłażana
i
fasolę
, po czym zalewamy
wodą
. Dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy
mleko kokosowe
, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 4-5 minut. Gotowe danie rozlewamy do miseczek i posypujemy solidną porcją świeżej, posiekanej
kolendry
i kawałkami
chilli
. Danie podajemy z
ryżem
, najlepiej jaśminowym.
Źródło:
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/curry-z-baklazanem-i-fasola-mamut
Przepisy powiązane
Warzywa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z curry i mlekiem kokosowym
Smacznego
Curry z kurkami. / Curry with chanterelles.
Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki powiązane (0)