Wykonanie
Dwa
razy do roku Japończycy wymieniają się prezentami. Podarunki wysyłamy przede wszystkim na początku grudnia, a także w lipcu. Zimowy obyczaj nosi nazwę seibo, zaś letni chūgen . W
Kraju Kwitnącej
Wiśni upominki przesyła się rodzinie, znajomym, ale także wszystkim ludziom, którym coś zawdzięczamy. Większość sklepów i domów handlowych posiada specjalną ofertę z tej okazji. Możemy złożyć zamówienia na zestawy, podać dane odbiorców, a sklep zajmie się całą resztą (kartką, pakowaniem oraz dostawą). Wśród prezentów znajdziemy przede wszystkim jedzenie, czyli
czekoladki, łakocie,
cukierki,
alkohole, ale także produkty których w Europie raczej nie wysyła się znajomym np.: surowe
owoce morza,
mięso,
napoje chłodzące,
ocet czy
makarony.Tegoroczna oferta upominków na chūgen jest bardzo bogata. Oto kilka propozycji, które przykuły moją uwagę. Zacznę od słodkości. Japońskie cukiernie chyba nigdy nie przestaną zadziwiać. Oczarowują mnie nie tylko połączeniami smakowymi, ale również sposobem podania
słodyczy. Firma Louange Tokyo przygotowała pudełka z zestawem ośmiu mini parfait wśród których znajdziemy takie smaki jak: róża z
pistacjami,
pomidory z
mascarpone czy
cytryna z
bazylią. Ukłonem w stronę tradycji jest pięknie opakowany zestaw łakoci o nazwie miyabi ( dosł. „elegancja”, „czar”, „gracja”). Małe sześciany to mieszanka bardzo japońskich smaków np.:
herbata matcha, yuzu (japoński
cytrus podobny do
cytryny),
herbata hōjicha,
imbir. Wśród innych popularnych słodkości letnich znajdziemy bogatą gamę deserów,
czekoladek oraz wypieków z dodatkiem
herbaty matcha, a także senbei – tradycyjne, japońskie
krakersy. Sprezentować możemy również
ocet ryżowy i
owocowy. Taką ofertę przygotowała firma Nihon Shizen Hakkō, która zachwala go jako świetny dodatek do potraw, ale także i produkt nadający się do picia. Amatorzy wytrawnych smaków na pewno zainteresowali się unagi chimaki (
węgorzem w sosie kabayaki z
ryżem) firmy Ōmori Tansui, Himiko gosai (dosł. „pięć kolorów Himiko”) – makronem sōmen w pięciu kolorach produkowanym przez
Miwa Sōmen Yamamoto czy cudowną
wołowiną z Kiusiu z krów odmiany kuroge washu (Japanese Black).Podobne wpisyBożonarodzeniowe łakocie z JaponiiSushi – poradnik cz.1
Curry maniaJapońska zielona
herbataJapońskie
słodycze na walentynki 2014
