Wykonanie
Co zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z
ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często
mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z
soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyrabiane z
mąki ryżowej podawane z różnym nadzieniem:
kokosowym,
chili, warzywnym. Najpopularniejsza jest
masala dosa z
ziemniakami,
cebulą oraz z
przyprawami. Do tego podawane są przystawki i sosy, różniące się w zależności od regionów. Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki
chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie.
Źródło: http://www.satyamsweetmart.com/thali.php
Kuchnia Indii jest tak różnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre
curryTrudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by
przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od
pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało
mieć sześć ras (smaków):
słodki
słony
gorzki
cierpki
kwaśny
ostry.
Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano ściśle proporcje użycia.
Źródło: Biblioteka Gazety Wyborczej. (2006). Indie podróże marzeń. Warszawa: Mediaprofit Sp. z o.o.
***
*
HERBATAChoć ojczyzną
herbaty są Chiny, a ceremonia jej parzenia pochodzi z Japonii, to najwspanialsze gatunki tego pobudzającego
napoju rosną w Indiach i na Sri Lance.
Herbatę Assam zna chyba każdy, a Darjeeling ( Dardżiling) jest uważana za najlepszą wśród czarnych
herbat.
Tajemnica Mieszania
Na całym świecie bardzo popularne są
herbaty mieszane. Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki
herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki
herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub
ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera
herbaty indyjskie i cejlońskie.
Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku
Istnieje co najmniej kilka legend związanych z odkryciem
herbaty. Akcja wszystkich rozgrywa się w Chinach. Obecnie nie jest już tak istotne, czy napar odkrył przypadkiem cesarz
chiński, czy bodhisattwa potrzebujący wsparcia podczas wielogodzinnych medytacji. Ważne, że
herbata podbiła świat i stała się obok
kawy jednym z najpopularniejszych
napojów. W niektórych państwach wiele tradycji związanych jest właśnie z tym naparem. Indie słyną z produkcji czarnej
herbaty o wyrazistym smaku i niezwykle bogatym oraz wyrafinowanym aromacie. Do najbardziej znanych
indyjskich gatunków
herbaty należy Assam, który swoją nazwę wziął od miejsca upraw. W malowniczo położonym stanie Assam, w północno-wschodnich Indiach, od marca do września dokonuje się zbiorów listków
herbaty. Ponoć krzewy herbaciane zostały przewiezione tu z Chin. Z tego regionu pochodzą różne odmiany, których napar charakteryzuje się barwami od pomarańczowej po głęboką czerwień. Są mocne, o nieco cierpkim smaku. Jednak za królową wśród
herbat uchodzi Darjeeling, nazwana od miasta położonego w Himalajach na wysokości ponad 2 000 metrów n.p.m. Zbierana jest trzy
razy do roku. Dzięki idealnej wilgotności powietrza, w której wzrastają krzewy, napar ma wyśmienity smak. Z pierwszych zbiorów pochodzą odmiany zielone, z kolejnych ciemne. Co ciekawe, kiedyś uprawy
herbaty w Indiach były bardzo niskiej jakości. Sprowadzano specjalnie chińskich ekspertów, by popracowali nad ulepszeniem receptury. Działania te przyniosły efekt i już od 1900 r. Indie stały się głównym eksporterem
herbaty do Europy. W Dardźilingu organizowane są specjalne wycieczki, podczas których można zgłębić tajniki produkcji
herbaty. Na taką wyprawę naprawdę warto się udać!
Źródło: Kolekcja „Rzeczpospolitej” Cuda Świata – Indie

