Wykonanie
sie 26th Sok z
jeżynSok z
jeżyn ma piękny zapach a w smaku
słodycz, trochę goryczki i posmaku zielonej
herbaty…

Do sporządzenia kilku niewielkich słoiczków tego soku potrzebne nam będą:- 2 litry dojrzałych
jeżyn,- 30 dag
cukru.
Jeżyny płuczemy pod bieżącą
wodą, wkładamy do wysokiego naczynia, miksujemy blenderem a następnie przelewamy do garnka i gotujemy kilka minut. Po tym czasie masę przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Bezpestkowy mus gotujemy jeszcze 2-3 godziny wraz
cukrem, aż zgęstnieje. Gorący sok przelewamy do przygotowanych słoiczków prawie po sam brzeg, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.Niedługo, gdy za oknem będzie deszcz i śnieg z przyjemnością sięgniemy po letni,
słoneczny jeżynowy sok