Wykonanie
Czas ruszyć na południe do Waszyngtonu. Stanu, który w pierwszej kolejności kojarzy mi się z pracami Franza Boasa i Ruth Benedict, oraz filmami Bezsenność w Seattle i Zmierzch . Specjalnością regionu są dania z
łosiem, a także, ze względu na dużą mniejszość wietnamską, bánh mì – rodzaj kanapek. W samym Seattle jest wiele lokali serwujących autorskie przysmaki. Bánh mì mogą być z chả lụa (rodzajem
kiełbasy przypominającej wyglądem
mortadelę),
wieprzowiną,
wołowiną,
kaczką,
jajkiem, a także
serkiem sojowym.Bánh mì, Waszyngton – przepis (4 kanapki):4 małe
bagietkipieczona pierś z
kaczki2 małe
marchewkiogórek świeży lub konserwowymała
rzodkiew białagarść liści
kolendry3-4 łyżki
octu ryżowegomajonez lub
śmietanasólMarchew i
rzodkiew kroimy w cienkie słupki, wrzucamy do miski dodajemy
ocet ryżowy oraz
sól, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ogórka kroimy w słupki lub plastry.
Bułkę nacinamy i podpiekamy przez 4-5 minut w piekarniku. Do ciepłej
bułki wkładamy
mięso kaczki,
marchew,
rzodkiew,
ogórka, polewamy
śmietaną lub
majonezem a na sam koniec dorzucamy świeżą
kolendrę.