Wykonanie
Amarantus (szarłat) jest jedną z roślin najdłużej znanych człowiekowi. Uprawiali go Inkowie oraz Aztekowie, jadany był również w Azji. Obecnie robi zawrotną karierę w kuchni europejskiej. Jest on bogatym źródłem
białka, kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu i fosforu. To również produkt bezglutenowy. Najczęściej wykorzystuje się jego nasiona, chociaż w Chinach i Indiach
jada się również jego liście. Poza zastosowaniem kulinarnym szarłat sadzi się w ogrodach jako roślinę ozdobną.250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkoszczypta
soli120 g
cukru60 g mieszanki
płatków owsianych z
amarantusem200 ml
mleka3 łyżki
oliwy z oliwekJajko ubijamy z
cukrem. Następnie do mieszany dodajemy
mleko oraz
oliwę. W misce mieszamy
mąkę,
płatki,
sól oraz
proszek do pieczenia, a
potem dodajemy płynną część składników. Przygotowaną masę rozlewamy do foremek. Masa powinna zajmować ¾ foremki. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.