Wykonanie

Składniki70 dag
cielęciny (lub polędwiczek wieprzowych)1
por1,5 łyżki
mąki krupczatki
sólmaggi1 mały kubek
śmietany 12%1 duży pęczek
koperkuCzas przygotowania: 30-40 minByło trochę na słodko, a teraz całkowita zmiana smaków. Zupa koperkowa, którą można zjeść równie dobrze z
ziemniakami, jak i
chlebem. Idealna na takie dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie dwóch dań albo po prostu nam się nie chce.Zagotowuję około 1,5 l
wody.
Cielęcinę (jak akurat nie mam, to polędwiczkę wieprzową) kroję na kostkę i wrzucam ją na wrzątek. Dość szybko powinna zmięknąć. Kroję
pora na dość cienkie plasterki i dodaję do
mięsa. Żeby zupa uzyskała nieco gęstszą konsystencję, w zimnej wodzie mieszam
mąkę krupczatkę i wlewam ją do garnka. Gotuję to na średnim ogniu. W międzyczasie kroję drobno
koperek. Taki naprawdę solidny pęczek. Te sklepowe są dość małe, więc wzięłam trzy pęczki. Kiedy
mięso jest już mięciutkie, odlewam trochę
wywaru do kubka, dodaję
śmietanę, trochę
soli oraz
maggi i mieszam. Wlewam tę mieszaninę do garnka i wyłączam palnik. Teraz dosypuję
koperek i odstawiam garnek na jakieś 5 minut, żeby zupa przeszła
koperkiem.Jak widzicie, wiele zachodu przy tym nie ma, a zupa jest bardzo aromatyczna. Smacznego!


Podobne przepisy

Pieczone
żeberkaTatar z
łososia
Kaczka z patelni z zasmażanymi
buraczkamiKrem z
brokułów
Kotlet de volaille