Wykonanie
Składniki
kaczka:4 piersi
kaczkisólpieprzporburaczki:
buraki (60-70 dag)1 nieduża
cebulasólpieprz1 łyżka
masła roślinnegoopcjonalnie:
ziemniaki,
brzoskwinieCzas przygotowania: 15 min plus 60 min duszenie
Kaczka, czyli moje ulubione
mięso. Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie. Zapraszam na ekstremalnie łatwy przepis, który na pewno sprawdzi się w każdym domu.Podana ilość składników wystarczy dla 4 bardzo głodnych osób.
Buraki mam ugotowane poprzedniego dnia, żeby nie czekać, aż wystygną i łaskawie dadzą się obrać. Ścieram je na dużych oczkach i na razie zostawiam.Oczyszczone piersi
kaczki przyprawiam
solą i
pieprzem, po czym
daję na patelnię, przykrywam i zostawiam na średnim ogniu.
Kaczka puści
soki i nie trzeba będzie jej niczym podlewać – udusi się w sosie własnym. Po 20 minutach dodaję okrojonego drobno
pora, żeby nadał trochę aromatu. Duszę
kaczkę jeszcze 40 minut, w międzyczasie odwracając dosłownie raz na drugą stronę.Kroję drobno
cebulkę (można pokroić
szczypior z
cebuli) i podduszam na
maśle, po czym dodaję starte
buraki i zostawiam na małym ogniu na około 20 minut.I to w
sumie cała filozofia. Jeszcze odrobina
ziemniaków, a dla podkreślenia smaku można do
kaczki podać
brzoskwinię. Już prościej i pyszniej być nie może ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki ruskie
Pierogi leniwe
Pieczone
żeberkaBrzoskwinie faszerowane pastą z
tuńczykaPulpeciki wieprzowo-drobiowe