Wykonanie
Składnikikilka
marchwi1 duży kubek
śmietany 12% lub
jogurtu typu greckiego2 łyżki
cukru2 łyżki
chrzanuCzas przygotowania: 5 minSłuchałam ostatnio dość ciekawej audycji na temat tego, jak żywili się Polacy za
Jana III Sobieskiego. Ponoć wtedy było "na topie" łączenie smaków słodkich z bardzo pikantnymi.Może to nie były złe pomysły? W końcu idąc do sklepu, coraz częściej spotykamy
czekoladę z
chili lub inne połączenie w tym stylu. Przypomniał mi się surówka z zaledwie czterech składników i dzisiaj zjedliśmy ją do
ryby. To taki przepis właściwie bez przepisu. Zmieszać i zjeść :)Ścieram obraną
marchew – dzisiaj było jej tyle, że starczy jeszcze na jutro, więc wrzuciłam na tarkę w blenderze. I robię do niej szybki sos: do
śmietany (u mnie 12%) lub
jogurtu typu greckiego dodaję 2 łyżki
cukru i tyle samo
chrzanu. Używam ze słoiczka, takiego bez żadnych dodatków. No i teraz każdemu według potrzeb – albo mieszam sos z
marchewką, albo ją polewam i zostawiam. Całość zajmuje może 5 minut, a efekt świetny :) Smacznego!
Podobne przepisy
Kiszonki
Zielona sałatka zimowa
Sałatka z wędzonym
kurczakiemLekka zupa ogórkowa
Surówka z
kapusty pekińskiej