ßßß Cookit - przepis na Sernik mascarpone na migdałowym spodzie

Sernik mascarpone na migdałowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód:
1 szklanka zmiksowanych drobno herbatników
1 szklanka zmiksowanych migdałów
3-4 łyżki masła roślinnego
2 łyżki cukru
masa serowa:
750 g sera mascarpone
125 g sera śmietankowego (ja użyłam Turka)
0,75-1 szklanka cukru
4 jaja
1 opakowanie przyprawy do serników i mas serowych Kamis
dekoracja:
60 g gorzkiej czekolady
Czas przygotowania: 10-15 min plus 50-60 min pieczenie
Z cyklu: mam w domu, szkoda mi wyrzucić, coś trzeba wymyślić. Szybki przegląd lodówki i okazało się, że siedzą w niej sery. Już nawet nie wiem, co miałam z nich zrobić, więc postanowiłam je przerobić na sernik.
Zamiast zagniatać ciasto, miksuję herbatniki. Parzę, obieram migdały i też je wrzucam do blendera, żeby je zmiksować. Teraz mieszam zmiksowane składniki dodaję masło roślinne – tyle, żeby związało herbatniki z migdałami. Spód tortownicy (średnica 26 cm) mam wyłożony papierem do pieczenia. Wykładam swoje „ciasto”. Dociskam je nieco do dna formy, żeby utworzyło zwartą warstwę.
Do dużej miski wrzucam sery i ucieram je mikserem na wolnych obrotach. Dodaję cukier, przyprawę do serników. Oddzielam białka od żółtek. Dodaję do masy po jednym żółtku.
Następnie w drugiej misce ubijam na sztywno pianę z białek. Przekładam ją do masy serowej i delikatnie mieszam łyżką. Wylewam masę na warstwę herbatników i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na około 50-60 min. Kiedy ciasto się upiecze, wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do przestygnięcia.
Kiedy ciasto jest już całkiem chłodne, zagotowuję wodę w garnku, ustawiam na nim miskę, wrzucam kawałki czekolady i mieszam, aż się rozpuści. Następnie łyżeczką dekoruję ciasto.
To ciasto ma bardzo delikatną konsystencję. Warto wstawić je na noc do lodówki, aby odrobinę stężało. Spód jest dość wilgotny (jeśli wolicie bardziej chrupki, można zrezygnować z migdałów, ale osobiście tak mi smakuje). Masa serowa ma lekki smak cytryny (cytryna jest w składzie przyprawy). Z kolei gorzka czekolada równoważy nieco słodkość ciasta. Ogólnie ciasto jest bardzo szybkie, trzeba tylko uważać, przy zdejmowaniu boków tortownicy – najlepiej nożem odciąć sernik. Taki zwykły z łatwością odchodzi od blachy – ten nieco bardziej się lepi. Lecz cóż znaczą takie niedogodności? :) Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Orzechowiec
Keks
Genueńskie ciasto migdałowe wg Julii Child
Murzynek
Źródło:http://www.gryzz.pl/sernik-mascarpone-na-migdalowym-spodzie