Wykonanie
Składnikispód:1 szklanka zmiksowanych drobno
herbatników1 szklanka zmiksowanych
migdałów3-4 łyżki
masła roślinnego2 łyżki
cukrumasa serowa:750 g
sera mascarpone125 g
sera śmietankowego (ja użyłam Turka)0,75-1 szklanka
cukru4
jaja1 opakowanie
przyprawy do serników i mas
serowych Kamisdekoracja:60 g
gorzkiej czekoladyCzas przygotowania: 10-15 min plus 50-60 min pieczenieZ cyklu: mam w domu, szkoda mi wyrzucić, coś trzeba wymyślić. Szybki przegląd lodówki i okazało się, że
siedzą w niej
sery. Już nawet nie wiem, co miałam z nich zrobić, więc postanowiłam je przerobić na sernik.Zamiast zagniatać ciasto, miksuję
herbatniki. Parzę, obieram
migdały i też je wrzucam do blendera, żeby je zmiksować. Teraz mieszam zmiksowane składniki dodaję
masło roślinne – tyle, żeby związało
herbatniki z
migdałami. Spód tortownicy (średnica 26 cm) mam wyłożony papierem do pieczenia. Wykładam swoje „ciasto”. Dociskam je nieco do dna formy, żeby utworzyło zwartą warstwę.Do dużej miski wrzucam
sery i ucieram je mikserem na wolnych obrotach. Dodaję
cukier,
przyprawę do serników. Oddzielam
białka od
żółtek. Dodaję do masy po jednym
żółtku.Następnie w drugiej misce ubijam na sztywno pianę z
białek. Przekładam ją do masy serowej i delikatnie mieszam łyżką. Wylewam masę na warstwę
herbatników i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na około 50-60 min. Kiedy ciasto się upiecze, wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do przestygnięcia.Kiedy ciasto jest już całkiem chłodne, zagotowuję
wodę w garnku, ustawiam na nim miskę, wrzucam kawałki
czekolady i mieszam, aż się rozpuści. Następnie łyżeczką dekoruję ciasto.To ciasto ma bardzo delikatną konsystencję. Warto wstawić je na noc do lodówki, aby odrobinę stężało. Spód jest dość wilgotny (jeśli wolicie bardziej chrupki, można zrezygnować z
migdałów, ale osobiście tak mi smakuje). Masa serowa ma lekki smak
cytryny (
cytryna jest w składzie
przyprawy). Z kolei
gorzka czekolada równoważy nieco słodkość ciasta. Ogólnie ciasto jest bardzo szybkie, trzeba tylko uważać, przy zdejmowaniu
boków tortownicy – najlepiej nożem odciąć sernik. Taki zwykły z łatwością odchodzi od blachy – ten nieco bardziej się lepi. Lecz cóż znaczą takie niedogodności? :) Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymOrzechowiec
Keks
Genueńskie ciasto
migdałowe wg Julii
ChildMurzynek