Ostatnio w krótkim czasie zrobiłam dwukrotnie tort bezowy. Ten był dopiero próbnym wypiekiem, ale i tak wyszedł pysznie ;) Delikatna, słodka beza z lekko ciągnącym środkiem i chrupiącymi migdałami przełożona kremem o piernikowym smaku z drobinami ciasteczek. A do tego jeszcze aksamitna polewa, która równoważy słodycz pozostałych składników…MIGDAŁOWY TORT BEZOWY Z KREMEM PIERNIKOWYMSkładniki:5 białek350g cukru100g posiekanych migdałów200g śmietany kremówki250g mascarpone100g herbatników3-4 łyżeczki przyprawy do piernikaCukier puderDodatkowo:100g gorzkiej czekolady5 łyżek mlekaMigdały uprażyć i ostudzić. Białka ubijać, kiedy zaczną bieleć stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując na sztywną masę. Dodać migdały i rozprowadzić na trzech kołach o średnicy 20cm (narysowanych na papierze do pieczenia). Piec w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez około 50 minut (beza będzie lekko ciągnąca w środku).Śmietanę ubijać z cukrem pudrem (do smaku), kiedy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i przyprawą do piernika (można też użyć ciasteczek korzennych).Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i polać złożony tort (blat-krem-blat-krem-blat). Przed podaniem schłodzić.