ßßß
Składniki1 pęczek mizuny1 pęczek rzodkiewek2 duże pomidory1 żółta papryka1 łodyga selera naciowegooliwa z oliweksólpieprzCzas przygotowania: 15 minMizuna – tak na pierwszy rzut oka podobna do różnych sałat i człowiek spodziewa się zbliżonego smaku. A tu niespodzianka – mizuna należy do kapustnych, więc smakowo też raczej obrała ten kierunek.Mizunę można podawać na surowo, można nią faszerować i zapiekać mięsa, ale można jej również używać np. w zupach. Ja dziś postawiłam na surówkę. Niestety, mój ogród miał ostatnio bliskie spotkanie z gradem, więc roślina jest podziurawiona, ale smakuje i tak bardzo dobrze.Zastanawiałam się, jak właściwie opisać jej smak. I pierwsze skojarzenie, jakie mi przyszło do głowy, to prawdziwe wiejskie masło. Niby intensywny, ale bardzo delikatny smak.Pomysł na sałatkę jest bardzo prosty – układam liście mizuny, parzę i obieram pomidory, po czym kroję je na mniejsze części. Dodaję pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy (nie daję go dużo, ponieważ jest bardzo aromatyczny i nie chcę, aby zdominował sałatkę). Następnie kilka rzodkiewek i żółta papryka. Jeszcze na górę dla dekoracji trochę mizuny.Po ułożeniu wszystkich składników sałatki, dodaję do niej tylko kilka kropel oliwy z oliwek, sól i pieprz. Podana ilość składników to 3-4 porcje sałatki. U nas została zjedzona do ostatniego listka, więc spokojnie mogę Wam ją polecić. Smacznego!

Podobne przepisy
Co w trawie piszczy
PilawSalsa paprykowa ze smażoną cukiniąSałatka ziemniaczana
Pieczone żeberka