Wykonanie
Składniki1 pęczek
mizuny1 pęczek
rzodkiewek2 duże
pomidory1
żółta papryka1 łodyga
selera naciowegooliwa z oliweksólpieprzCzas przygotowania: 15 min
Mizuna – tak na pierwszy rzut oka podobna do różnych
sałat i człowiek spodziewa się zbliżonego smaku. A tu niespodzianka –
mizuna należy do
kapustnych, więc
smakowo też raczej obrała ten kierunek.
Mizunę można podawać na surowo, można nią faszerować i zapiekać
mięsa, ale można jej również używać np. w zupach. Ja dziś postawiłam na surówkę. Niestety, mój ogród miał ostatnio bliskie spotkanie z gradem, więc roślina jest podziurawiona, ale smakuje i tak bardzo dobrze.Zastanawiałam się, jak właściwie opisać jej smak. I pierwsze skojarzenie, jakie mi przyszło do głowy, to prawdziwe
wiejskie masło. Niby intensywny, ale bardzo delikatny smak.Pomysł na
sałatkę jest bardzo prosty – układam liście
mizuny, parzę i obieram
pomidory, po czym kroję je na mniejsze części. Dodaję pokrojony na cienkie plasterki
seler naciowy (nie
daję go dużo, ponieważ jest bardzo aromatyczny i nie chcę, aby zdominował
sałatkę). Następnie kilka
rzodkiewek i
żółta papryka. Jeszcze na górę dla dekoracji trochę
mizuny.Po ułożeniu wszystkich składników sałatki, dodaję do niej tylko kilka kropel
oliwy z oliwek,
sól i
pieprz. Podana ilość składników to 3-4 porcje sałatki. U nas została zjedzona do ostatniego listka, więc spokojnie
mogę Wam ją polecić. Smacznego!
Podobne przepisy
Co w trawie piszczy
PilawSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąSałatka ziemniaczana
Pieczone
żeberka