Wykonanie
Dzisiaj szybki przepis na
sałatkę, która może posłużyć jako dodatek do obiadu lub jako drugie śniadanie. Jeśli
sałatka ma służyć, jako osobne danie, to można dodać do niej trochę grzanek. Nie podaję dokładnych proporcji, bo tak naprawdę od Was zależy, na jakie składniki macie szczególnie ochotę. Najważniejsze jest to, aby
awokado było dojrzałe. Dzięki temu lekko się "rozpadnie" spajając całą
sałatkę.
Składnikimieszkanka różnego rodzaju
sałat (u mnie była to
sałata lodowa, głowiasta, a ponadto
rukola i liście
szpinaku)
pomidoryrzodkiewkapapryka żółtaawokadozielona
cukiniapestki słonecznikaoliwa z oliwekpieprzsólWykonanie
Sałaty,
pomidory,
rzodkiewkę,
paprykę i
cukinie dokładnie myjemy. Czekamy aż składniki przeschną.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa kroimy (
cukinie zostawiamy w skórce!). Polecam nie kroić je w super malutkie kawałki, żeby nie wyszła nam surówka:) Poza tym większe kawałki ładniej się prezentują.
Awokado obieramy i również kroimy.
Słonecznik wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną
oliwy i prażymy kilka minut. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty.
Potem pozostaje nam wszystko razem wymieszać, dodać
oliwę z oliwek,
pieprz i
sól według uznania. Zawsze zostawiam około łyżeczki
słonecznika i posypuję nim
sałatkę. Stanowi on ładną ozdobę. Teraz pozostaje nam jeść, jeść i jeszcze raz jeść:)