ßßß
Składniki40 dkg płatków owsianych3 łyżki naturalnego miodu10 suszonych śliwek10 suszonych moreli50 g słonecznika50 g pestek z dyni50 g orzeszków nerkowca (niesolone)Czas przygotowania: 5 min plus 15-17 min prażeniePrzepis na: MusliPrzeglądałam ostatnio różne rodzaje musli. Na jednych napisane jest, że fitness, inne z kolei mają mieć dużo owoców. Wystarczy jednak spojrzeć na etykietę i przeczytać małymi literkami, że owoców jest 2%, a na dodatek są kandyzowane. Natomiast płatki to 45%, a reszta to grysiki różnego pochodzenia udające płatki. O innych ulepszaczach nawet nie będę wspominała. Tymczasem przygotowanie własnego musli to naprawdę chwila.Przygotowuję sobie długa drewnianą łyżkę – przyda się za chwilę. Nagrzewam piekarnik do około 160 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wysypuję na nią płatki owsiane oraz dodaję miód. Naturalny miód krystalizuje się, ale to nie zmienia w żaden sposób jego właściwości oraz smaku. Po włożeniu blachy do piekarnika bardzo szybko się rozpuści. Wkładam blachę do piekarnika. Co jakiś czas mieszam łyżką płatki z miodem, żeby uprażyły się równiutko.W międzyczasie kroję na drobne kawałeczki śliwki i morele. Po jakichś 7 minutach dorzucam je do płatków na kolejne 5 minut i co jakiś czas mieszam.Na końcu dodaję pestki słonecznika, dyni i orzeszki – te ostatnie można podzielić na mniejsze części. Całość praży się jeszcze przez około 5 minut.Wyciągam blachę z piekarnika i czekam, aż musli nieco przestygnie – na razie miód jest bardzo ciepły, a nie chcę sobie zrobić nim krzywdy Potrawa, która przykleja się do podniebienia, to w końcu żadna przyjemnośćNakładam do salaterki musli i polewam jogurtem naturalnym. Resztę można przełożyć do słoja i przechować musli w ten sposób do około 2 tygodni. Jednak im świeższe, tym smaczniejsze.Podane ilości składników są jedynie orientacyjne. Można dorzucić zdecydowanie więcej owoców, można też dać inne np. suszoną żurawinę. Warto na pewno zwrócić uwagę, aby owoce były faktycznie suszone, a nie kandyzowane. Cukier, który jest w nich naturalnie zawarty, a także miód, dostarczą dość słodyczy.
Podobne przepisy
Caprese inaczejBakaliowy kuskus
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynemKolorowe jaja faszerowane rzeżuchąJaja faszerowane pieczarkami