Wykonanie
Warto przygotować w domu energetyczne, pyszne batoniki , które można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Podstawą moich zdrowych słodkości jest bardzo lekkostrawna i bogata w
białko kasza kuskus . Batonikom nadałam
kawowy smak, a pełne są pysznych
ziaren słonecznika,
rodzynek i
jagód goji, niezwykle smacznych i naturalnie słodkich.Potrzebne składniki kupicie w sklepie Vivio .



Składniki:0,5 szklanki
kaszy kuskus (sklep)0,5 szklanki zaparzonej
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
miodu1
białko (z 1
jajka)3 łyżki
słonecznika2 łyżki
rodzynek2 łyżki
jagód goji (sklep)2 łyżki
płatków owsianychPrzygotowanie:
Kaszę kuskus zalewam gorącą
kawą, przykrywam i odstawiam na 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Pozostawiam ją do ostygnięcia, po czym dodaję do
kaszy miód,
słonecznik,
płatki owsiane,
rodzynki i
jagody goji.
Białko lekko ubijam ze szczyptą
soli i dodaję do pozostałych składników. Mieszam dokładnie i wykładam na blaszkę (z papierem do pieczenia), rozprowadzam na grubość 0,5 cm, wyrównuje powierzchnię i przyciskam ją łyżką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut, po czym podwyższam temperaturę do 210 stopni na 5 minut. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia, po czym kroję
ostrym nożem w podłużne batoniki.Przepis autorski.

