Wykonanie
Gulasz wieprzowy
Składniki1 kg
mięsa wieprzowego (pół na pół
szynka i chuda
łopatka lub tylko jedno z nich - jak wolicie :)1
cebula czerwona1
cebula biała1 duża
marchew2
pietruszki1
sos pieczeniowy ciemnyvegetaCzas przygotowania: 1 , 5 godz.Przepis na: Gulasz wieprzowyKiedy przychodzi czas na gulasz, mamy w domu mały rozdźwięk. A to ktoś nie lubi
mięsa gulaszowego, bo ą w nim "gumki", a to kto inny marudzi, że
kasza. I tak wypracowaliśmy sobie kompromis-
mięso wieprzowe i
ryż. Nie dodaję do tego gulaszu żadnego tłuszczu, więc polecam wszystkim – tym odchudzającym się i tym, którzy probują nie przytyć też.Do garnka wlewam mniej więcej szklankę
wody i czekam, aż zacznie wrzeć. Na wrzątek wrzucam pokrojoną na kostkę
cebulę,
marchew i
pietruszkę. Zmniejszam nieco moc palnika i zostawiam na 40 minut, żeby spokojnie sobie wszystko miękło. Po tym czasie dodaję pokrojone na kostkę
mięso i duszę całość jeszcze 40 minut. Następnie całość doprawiam
vegetą, w kubku rozrabiam według przepisu
sos pieczeniowy (jedyny z kupnych, który mi smakuje, to ciemny
sos pieczeniowy z
Winiar – ale to oczywiście kwestia gustu, jeśli wolicie inny, to próbujcie z innym :)) i wlewam do gulaszu. Trzymam pod przykryciem jeszcze jakieś 3-4 minuty.Mój gulasz jest bardzo prosty, bez tłuszczu, bez
śmietany i bez zagęszczania
mąką. Doprawiam tylko
vegetą, ponieważ w
sosie pieczeniowym jest według mnie dość
soli. Ale oczywiście można nieco doprawić
solą, jeśli czujecie, że trzeba.Bardzo lubię gulasz z
kuskusem lub zwykłą
kaszą jęczmienną, ale i z
ryżem mi nie przeszkadza. A do tego obowiązkowo
ogórek kiszony! :)
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Ryba z warzywami
Schab duszony w całości z warzywami
Pasztet z
królikaKurczę pieczone z warzywami i cząbrem