Wykonanie
Składniki1,5-2 weki (lub odpowiednio kilka
bułek)25 dag
wątróbki cielęcej35 dag
mięsa wieprzowego1
jajo3 łyżki
oleju2 pęczki
natki pietruszkisólpieprzCzas przygotowania: 20 min plus 45 min pieczenieFarsz z
wątróbki i
mięsa wieprzowego to taki rodzinny przepis, który funkcjonuje w moim domu od wieków. Początkowo nadziewana była nim
kaczka, ale ostatecznie zaczął być też uważany za samodzielną potrawę. I bardzo dobrze się w tej roli spisuje.Zanim zabierzecie się za taki farsz, warto dzień wcześniej pokroić weki lub
bułki na kostkę i dać na 15 minut do piekarnika, żeby się podsuszyły. Na drugi dzień są jak znalazł.
Wątróbkę i
mięso mielę na drobnym sitku. Dodaję
jajko i 0,5 l przegotowanej letniej
wody. Wyrabiam wszystko jak ciasto. Dodaję ususzone weki/bułki, drobno posiekaną
pietruszkę,
sól,
pieprz i
olej. Teraz można nadziać
drób lub włożyć farsz do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut.Do tego farszu najbardziej moim zdaniem pasuje
ćwikła. Przy tym można go zjeść i na ciepło i na zimno. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a przy tym smaczny. I nawet ja, wróg nr 1 wszelkich
wątróbek, bardzo go lubię. Tak, że jeśli nie będziecie wiedzieli, co na obiad, wypróbujcie ten przepis :) Smacznego!
Podobne przepisy
Schab w
sosie śliwkowym po staropolsku
Galaretka drobiowa z
jajkiemJaja faszerowane
pieczarkamiPlacek wielkanocny z
jajamiSernik – 2 keksówki