ßßß
Składniki3-4 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy2 łyżki majonezu light1 duży jogurt naturalny1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub kilka liści świeżej bazyliisólpieprzCzas przygotowania: 5 minPrzepis na: Sos czosnkowyDip bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli nie wiecie co podać, a akurat ktoś niespodziewanie wpadł, to właśnie ten dip idealnie się nadaje.Obieram i rozgniatam czosnek (albo drobno siekam), dodaję musztardę, majonez i jogurt – im bardziej gęsty, tym lepszy. Dodaję ulubione zioła – używam prowansalskich lub samej bazylii. Doprawiam solą i pieprzem. Nie żałuję.Oprócz kalorii, które są w majonezie, reszta składników jest bardzo małokaloryczna. Zresztą jeśli jogurt jest naprawdę gęsty, a dbacie o linię, można z tego majonezu zrezygnować. Można go też zastąpić serkiem typu bieluch.Dip nadaje się do nachos, chipsów, krakersów. Ale jeśli lubicie ostre dodatki do mięsa lub warzyw, też możecie spróbować.
Podobne przepisyTrzy błyskawiczne dipySalsa paprykowa ze smażoną cukiniąPor wieczorową porą
Na zielono – pestoSałatka ziemniaczana