ßßß
Sos czosnkowy z ziołami pasuje do wielu przekąsek, pizzy, a także grillowanego mięsa. Przygotowanie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Zwykle wykonuję go „na oko” i ciężko nam dokładnie podać odpowiednie ilości składników. Jednak postaramy się podzielić z Wami naszą recepturą :-)Składniki:czosnekjogurt greckimajonezsuszona bazyliazioła prowansalskiepieprzsólSposób przygotowania:Obieramy 3 ząbki czosnku.Przeciskamy je przez praskę lub drobno siekamy i zgniatamy nożem – następnie wrzucamy do miseczki.Dodajemy 2 czubate łyżki majonezu oraz 2 łyżki jogurtu greckiego.Przyprawiamy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.Całość dokładnie mieszamy i.. próbujemy!Jeżeli czosnek jest zbyt bardzo wyczuwalny – dodajemy majonezu i jogurtu.Jeżeli sos jest zbyt gęsty – dodajemy jogurtu.Jeżeli sos jest zbyt rzadki – dodajemy majonezu.Jeżeli jest przesolony – dodajemy majonez i jogurt.Jeżeli jest zbyt mało czosnkowy – dodajemy czosnku :-)Często dodajemy do sosu także włoski sos do sałatek firmy Knorr – zastępując nim sól. Spróbujcie sami!Sos czosnkowy nie może być za rzadki, dlatego zamiast jogurtu naturalnego – używamy jogurt grecki, który jest gęsty i naprawdę dobry!