Wykonanie
Miałam do wyboru, ugotować zupę
ogórkową albo
brokułową. Wygrała brokułowa, a ogórkowa będzie następnym razem.Czasami zupę
brokułową serwuję z grzankami, albo zapiekanym
chlebem. Fajnie smakuje również z
ryżem. Dlatego tak też tym razem postanowiłam ją podać. Dodatkowo dodałam
jajko, przez co smak zupy stał się bardziej wyrazisty. Polecam spróbować.Broccoli and rise soup

Składniki:(porcja dla 6 osób)

1 duży
brokuł1 duży albo 2 małe
ziemniaki1 duża
marchew1 średnia biała
cebula1 łyżeczka
masłasól i
pieprz do smakupęczek
natki pietruszki4 łyżki kwaśnej
śmietanydodatkowo: szklanka ugotowanego
ryżu, 4
jajkaPrzygotowanie:
Cebulę podsmażyć na
maśle (około 5 minut na małym ogniu). Gdy lekko rumiana dodać 1 litr
wody.
Ziemniaka i
marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do
wody z
cebulą i gotować 15 minut.Po 15 minutach dodać
brokuła podzielonego na różyczki.Gotować do ugotowania się warzyw przez około kolejne 15 minut.Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć do smaku oraz dodać
natkę pietruszki.Zdjąć z ognia i zmiksować.Osobno ugotować 1 szklankę
ryżu.Gdy zupa już jest zmiksowana dodać ugotowany
ryż i
śmietanę.Włożyć na ogień do zagotowania.Zupę podawać z
jajkiem, keksem kwaśnej
śmietany i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego.