Podczas moich piątkowych zakupów nawinęła mi się pod rękę wędzona ryba. Z racji, iż dawno jej nie jadłam pomyślałam sobie a co tam, kupię.Wszystko ładnie i pięknie ale w domu miałam dylemat co z nią zrobić. Czy zjeść samą czy może dodać inne składniki i zrobić sałatkę. Zdecydowałam się na to drugie. Podaję więc przepis do wypróbowania.Smoked fish saladSkładniki: (porcja na 2 osoby)1 wędzona makrela2 małe ugotowane ziemniaki1 mała cebula czerwonakilka gałązek koperku1 winnejabłko1 mała papryka czerwona1 mały ogórek kiszony4 łyżki pokrojonej w paski sałaty lodowej4 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki octujabłkowego1 łyżeczka musztardy francuskiejsól i pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować w łupkach i po ugotowaniu pokroić w plasterki.Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki.Cebulę pokroić w krążki, ogórek w małe słupki a paprykę w cienkie paseczki.Makrelę rozdrobnić widelcem, wybrać ości.Wszystkie składniki wymieszać wraz z drobno pokrojoną sałatą zieloną.W małej misce wymieszać śmietanę, musztardę i ocet. Dosolić i dodać pieprz. Wymieszać. Polać sałatkę.Po górze sałatkę posypać pokrojonym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.