ßßß
            
        
Składniki: (porcja na 8 osób)
1 duża cukinia1 laska kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej30 dkg boczku wędzonego3 średnie marchewki2 duże pomidory6 dużych pieczarek2 średnie lub jedna mała papryka1/2 łyżeczki kminku1 łyżeczka solipieprz2 łyżeczki przecieru pomidorowego1 duża biała cebula1 łyżka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki słodkiej paprykiPrzygotowanie:
Cukinię umyć, wydrylować, pokroić w około dwu centymetrową kostkę. Marchew pokroić w krążki, cebulę w kostkę, paprykę w większe paseczki. Z pomidora usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na większe kawałki.Do garnka włożyć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojony boczek. Smażyć na małym ogniu do wytopienia tłuszczu przez 5 minut.Po upływie 5 minut dodać warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać suszoną paprykę oraz kminek. Wlać 1 szklankę wody.Dusić wszystko na małym ogniu przez 30 minut.Gdy warzywa są już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną wcześniej z przecierem pomidorowym i 4 łyżkami wody. Wymieszać i dusić przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dosolić jeszcze do smaku. I już. Gotowe.Smacznego.