Ostatnio przeglądając przepisy, rzucił mi się w oczy bigos z cukinii. Różnił się dosyć od tego, który zawsze robię, głównie ilością użytych składników. Ja lubię gdy mój bigos jest bogaty smakowo. Dlatego też staram się dodawać do niego dużo różnych warzyw jak i wędlinę.Courgette stewSkładniki: (porcja na 8 osób)1 duża cukinia1 laska kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej30 dkg boczku wędzonego3 średnie marchewki2 duże pomidory6 dużych pieczarek2 średnie lub jedna mała papryka1/2 łyżeczki kminku1 łyżeczka solipieprz2 łyżeczki przecieru pomidorowego1 duża biała cebula1 łyżka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki słodkiej paprykiPrzygotowanie:Cukinię umyć, wydrylować, pokroić w około dwu centymetrową kostkę. Marchew pokroić w krążki, cebulę w kostkę, paprykę w większe paseczki. Z pomidora usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na większe kawałki.Do garnka włożyć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojony boczek. Smażyć na małym ogniu do wytopienia tłuszczu przez 5 minut.Po upływie 5 minut dodać warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać suszoną paprykę oraz kminek. Wlać 1 szklankę wody.Dusić wszystko na małym ogniu przez 30 minut.Gdy warzywa są już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną wcześniej z przecierem pomidorowym i 4 łyżkami wody. Wymieszać i dusić przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dosolić jeszcze do smaku. I już. Gotowe.Smacznego.