ßßß
Składniki:0,5 kg ziemniaków2 korzenie pietruszki1 seler3 kiełbaski śląskie2 cebule250 ml śmietany 18%1 jajkomajeranekpieprz czarnypieprz cayennesólnatka pietruszkiWykonanie:Ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy i gotujemy, aż będą prawie miękkie, kroimy w plastry. Posiekaną cebulę wraz z przyprawami i pokrojoną w kostkę kiełbasą podsmażamy na patelni.W żaroodpornym naczyniu układamy plastry ziemniaków, pietruszki, selera. Na warzywa przekładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i ponownie układamy warstwę z selera, pietruszki i ziemniaków. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Całość zalewamy śmietaną rozbełtana z jakiem i przyprawami.Zapiekankę wstawiamy na ok.30 min do piekarnika (temperatura 180 st. C).Smacznego!