Wykonanie
Słodka, chrupiąca
beza … puszysty
biszkopt … krem na bazie
śmietany i
mascarpone … pachnące
truskawki! Doskonałe, zawsze sprawdzające się połączenie!
Składniki na
biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):4
jajek klasy M½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej tortowej¼ szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na
bezę (dwie
bezy średnicy ok. 20 cm):3
jajka klasy L (wykorzystamy tylko
białka)180 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejSkładniki na krem
śmietanowy350 ml
śmietany kremówki 30-36%250 g
serka mascarpone3 – 4 łyżki
cukru pudruSkładniki na
krem czekoladowy:4 łyżki kremu
śmietanowego przygotowanego wcześniej1 łyżka NutelliDodatkowo:500 g
truskaweksok z jednej
cytryny do skropienia blatu
Biszkopt i
bezę można upiec dzień wcześniej.Wykonanie
bezaNa dużej blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa
okręgi o średnicy 19 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Do wysokiego naczynia wlewamy
białka i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z
białek oddajemy
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę
białkową wykładamy na papier, formując
okręgi, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc małe „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczmy prze ok. 30 godziny.
Bezy studzimy w uchylonym piekarniku.Wykonanie
biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.)
Biszkopt po ostygnięciu kroimy na 3 równe blaty (wykorzystamy tylko dwa, więc jeśli lubicie
torty z dużą ilością
biszkoptu można przekroić go na dwa blaty).Wykonanie krem
śmietanowy:Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone.Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła. Odstawiamy.Wykonanie
krem czekoladowy:Z wcześniej przygotowanego kremu
śmietanowego odkładamy 3-4 łyżki dodajemy Nutellę i miksujemy. Odstawiamy.
Truskawki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy na plasterki.Pierwszy laty
biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny. Smarujemy kremem, rozkładamy
truskawki, ponownie nakładamy warstw kremu i przykrywamy kolejnym blatem. Na kolejny
biszkopt nakładamy krem
śmietanowy, ponownie rozkładamy
truskawki tym razem przykrywamy je
kremem czekoladowy. Boki
tortu smarujemy
śmietanowy kremem i przyozdabiamy
truskawkami. Na wierzch układamy
bezę. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!