ßßß


Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):4 jajek klasy M½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na bezę (dwie bezy średnicy ok. 20 cm):3 jajka klasy L (wykorzystamy tylko białka)180 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejSkładniki na krem śmietanowy350 ml śmietany kremówki 30-36%250 g serka mascarpone3 – 4 łyżki cukru pudruSkładniki na krem czekoladowy:4 łyżki kremu śmietanowego przygotowanego wcześniej1 łyżka NutelliDodatkowo:500 g truskaweksok z jednej cytryny do skropienia blatuBiszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.Wykonanie bezaNa dużej blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy 19 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Do wysokiego naczynia wlewamy białka i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z białek oddajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę białkową wykładamy na papier, formując okręgi, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc małe „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczmy prze ok. 30 godziny. Bezy studzimy w uchylonym piekarniku.Wykonanie biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.) Biszkopt po ostygnięciu kroimy na 3 równe blaty (wykorzystamy tylko dwa, więc jeśli lubicie torty z dużą ilością biszkoptu można przekroić go na dwa blaty).Wykonanie krem śmietanowy:Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone.Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Odstawiamy.Wykonanie krem czekoladowy:Z wcześniej przygotowanego kremu śmietanowego odkładamy 3-4 łyżki dodajemy Nutellę i miksujemy. Odstawiamy.Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na plasterki.Pierwszy laty biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy kremem, rozkładamy truskawki, ponownie nakładamy warstw kremu i przykrywamy kolejnym blatem. Na kolejny biszkopt nakładamy krem śmietanowy, ponownie rozkładamy truskawki tym razem przykrywamy je kremem czekoladowy. Boki tortu smarujemy śmietanowy kremem i przyozdabiamy truskawkami. Na wierzch układamy bezę. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!