ßßß Cookit - przepis na Tort kasate

Tort kasate

nazwa

Wykonanie

Tort kasate … kremowa konsystencja … chrupiące kawałki orzechów i czekolady … na wierzchu doskonale przełamujące słodycz całości, orzeźwiające wiśnie zatopione oczywiście w wiśniowej galaretce. Ulubione ciasto mojego Męża :-), z przepisu od Teściowej. Może nie całkiem dietetyczne 😉 , ale naprawdę pyszne!
Składnik na spód:
200 g herbatników
1 łyżka masła
Składniki na masę:
8 jajek
2 szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
Wiśniowy wierzch:
300 ml wiśni w syropie własnym (wiśni ze słoika) lub wiśni świeżych lub mrożonych
1 galaretka wiśniowa
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.
Masa:
Do wysokiego garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i mleko. Składniki roztrzepujemy lub miksujemy do połączenia składników. Masę podgrzewa cały czas mieszając do czasu, aż zacznie się gęstnieć. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby masa sie nie zważyła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puszysto. Cały czas miksując dodajemy po łyżce schłodzonej masy jajecznej. Następnie do ładnie połączonej masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz rodzynki. Mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
Wiśniowy wierzch:
W małym rondlu podgrzewamy syrop z wiśni uzupełniając wodą (do ilości płynu potrzebnego do przygotowania galaretki zazwyczaj 500 ml). Zagotowujemy, zestawiamy z palnika wsypujemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej wiśnie i wylewamy na deser kasate. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/tort-kasate