Wykonanie
Tort kasate … kremowa konsystencja … chrupiące kawałki
orzechów i
czekolady … na wierzchu doskonale przełamujące
słodycz całości, orzeźwiające
wiśnie zatopione oczywiście w
wiśniowej galaretce. Ulubione ciasto mojego
Męża :-), z przepisu od Teściowej. Może nie całkiem dietetyczne 😉 , ale naprawdę pyszne!
Składnik na spód:200 g
herbatników1 łyżka
masłaSkładniki na masę:8
jajek2 szklanki
mleka1 ½ szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego400 g
masła100 g
gorzkiej czekolady100 g
rodzynek100 g
orzechów włoskichWiśniowy wierzch:300 ml
wiśni w
syropie własnym (
wiśni ze słoika) lub
wiśni świeżych lub mrożonych1
galaretka wiśniowa1 łyżeczka
żelatynyWykonanie spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy
masło i miksujemy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.Masa:Do wysokiego garnka wbijamy
jajka dodajemy
cukier i
mleko. Składniki roztrzepujemy lub miksujemy do połączenia składników. Masę podgrzewa cały czas mieszając do czasu, aż zacznie się gęstnieć. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby masa sie nie zważyła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puszysto. Cały czas miksując dodajemy po łyżce schłodzonej masy jajecznej. Następnie do ładnie połączonej masy dodajemy posiekane
orzechy i
czekoladę oraz
rodzynki. Mieszamy i przekładamy na
ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
Wiśniowy wierzch:W małym rondlu podgrzewamy
syrop z
wiśni uzupełniając
wodą (do ilości płynu potrzebnego do przygotowania
galaretki zazwyczaj 500 ml). Zagotowujemy, zestawiamy z palnika wsypujemy
galaretkę i
żelatynę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy
galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej
wiśnie i wylewamy na deser kasate. Wstawiamy do lodówki.Smacznego!