ßßß Cookit - przepis na Sernik z karmelem na orzechowym spodzie

Sernik z karmelem na orzechowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Zimno i śnieżnie.
"TAP SZPADL" to idealne określenie od kilku dni na mojego męża...W sumie nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...Niby fajnie i biało, ale my mamy dość. Poprosimy słońce i zieloną trawę!
Grzać się jakoś trzeba, ale ile można wspomagać się %??? ;)
Dlatego teraz siedzę w kuchni częściej niż zwykle. Piekarnik robi swoje, a po domu prócz ciepła rozprzestrzenia się cudowny zapach- zapach sernika...
Składniki na orzechowy spód:
100g herbatników
100g orzechów włoskich
ok.70g masła
Masło rozpuszczamy w rondelku i łączymy z pokruszonymi na mąkę herbatnikami i drobno posiekanymi orzechami.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastem z herbatników i orzechów wykładamy dokładnie spód blaszki i odstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową:
0,5kg sera półtłustego
1/3 szklanki cukru
3 jajka
łyżka budyniu waniliowego
+ gotowa masa karmelowa na wierzch- pół puszki
Żółtka jaj łączymy z cukrem na kogel mogel i przelewamy do zmielonego sera. Dodajemy łyżkę budyniu waniliowego i ponownie mieszamy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec delikatnie łączymy je z masą serową za pomocą łyżki.
Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze 50 min. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Wierzch ciasta pokrywamy masą karmelową. Ostatnim krokiem jest udekorowanie dzieła orzechami :)
A jutrooooo?
Jutro piąteczek! :D
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/01/sernik-z-karmelem-na-orzechowym-spodzie.html