Wykonanie
Zimno i śnieżnie."TAP SZPADL" to idealne określenie od kilku dni na mojego
męża...W
sumie nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...Niby fajnie i biało, ale my mamy dość. Poprosimy słońce i zieloną trawę!Grzać się jakoś trzeba, ale ile można wspomagać się %??? ;)Dlatego teraz
siedzę w kuchni częściej niż zwykle. Piekarnik robi swoje, a po domu prócz ciepła rozprzestrzenia się cudowny zapach- zapach sernika...
Składniki na
orzechowy spód:100g
herbatników100g
orzechów włoskichok.70g
masłaMasło rozpuszczamy w rondelku i łączymy z pokruszonymi na
mąkę herbatnikami i drobno posiekanymi
orzechami.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastem z
herbatników i
orzechów wykładamy dokładnie spód blaszki i odstawiamy do lodówki.Składniki na masę
serową:0,5kg
sera półtłustego1/3 szklanki
cukru3
jajkałyżka budyniu
waniliowego+ gotowa masa karmelowa na wierzch- pół puszki
Żółtka jaj łączymy z
cukrem na kogel
mogel i przelewamy do
zmielonego sera. Dodajemy łyżkę budyniu
waniliowego i ponownie mieszamy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Na koniec delikatnie łączymy je z masą
serową za pomocą łyżki.Masę
serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze 50 min. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Wierzch ciasta pokrywamy masą karmelową. Ostatnim krokiem jest udekorowanie dzieła
orzechami :)A jutrooooo?Jutro piąteczek! :D