Wykonanie
Kocham
kasztany. Nadają niepowtarzalny aromat każdej potrawie. Tym razem wykorzystałam je do ciasta
kasztanowego.
Składniki:puszka (450 g) niesłodzonego puree z
kasztanów3
jajka150 g
cukru25 g
masłaherbatniki na spód (ja użyłam pokruszonego sękacza)ekstrakt
waniliowy albo
laska waniliiPrzygotowanie:Puree z
kasztanów podgrzejcie lekko w rondlu. Następnie do puree z
kasztanów dodajcie
masło i
cynamon. Wymieszajcie.
Białka oddzielcie od
żółtek i ubijcie je na sztywno.
Żółtka ubijajcie tak długo aż zrobią się puszyste i zacznijcie stopniowo dodawać do nich
cukier. Do żótek dodajcie puree i wymieszajcie. Na koniec delikatnie połącie masę z ubitymi
białkami. Formę do ciasta nasmarujcie
masłem i wyłóżcie
herbatnikmi. Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wyjmijcie z formy jeszcze ciepłe.Polecam też przepis na tartę
cytrynową .