Wykonanie
Lekki, orzeźwiający deser
owocowy na
ciasteczkowym spodzie z
jogurtową warstwą i
galaretką malinową. Idealny z dodatkiem słodkich bezików.
Składniki na
ciasteczkowy spód:20
ciasteczek Oreo lub innych kruchych
ciastek1 łyżka miękkiego
masłaSkładniki na
owocową warstwę:400 g
truskawek100 g
borówek200 g
malin5 łyżeczek
żelatyny5 łyżeczki zimnej
wodySkładniki na
jogurtową warstwę:400 g
jogurtu naturalnego4 łyżki płynnego
miodu150 ml
śmietany kremówki 30%4 łyżeczki
żelatyny4 łyżeczki zimnej
wodySkładniki na wierzchnią warstwę:200 ml soku z
malin (u mnie sok z zeszłorocznych zapasów)2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki zimnej
wodyDodatkowo:kilka bezików np. z tego przepisukilka listków
mięty do dekoracjiWykonanie:Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Ciasteczka przekładamy do malaksera, dodajemy
masło i miksujemy do czasu uzyskania piaskowej masy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód. Wstawiamy do lodówki.Warstwa owocowa:
Żelatynę przesypujemy do
malej filiżanki lub miseczki i zalewamy
wodą. Odstawiamy.
Truskawki pozbawiamy szypułek. Wszystkie
owoce dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą, przekładamy do rondla i blendujemy. Następnie zblendowane
owoce zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Mieszamy energicznie do czasu, aż
żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie zimna przelewamy ją na
ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.Warstwa jogurtowa:
Żelatynę zlewamy zimną
wodą. Odstawiamy.W małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.Do większego naczynia przekładamy
jogurt i płynny
miód. Miksujemy, a następnie dolewamy
śmietanę z
żelatyną. Jeszcze chwilę miksujemy i przelewamy na
owocową warstwę. Odstawiamy do lodówki.Warstwa z
soku malinowego:
Żelatynę zlewamy zimną
wodą. Odstawiamy.Sok z
malin przelewamy do rondla, zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Na stężałą już warstwę
jogurtową przelewamy przestudzony sok z
malin. Odstawiamy do lodówki.Torcik przed podaniem dekorujemy bezikami i listkami
mięty.Smacznego!