ßßß


Składniki:1 szklanka kaszy kuskus6-7 zielonych szparagów umytych i pozbawionych twardych końcówekspora garść kurek (świeżych lub mrożonych, dałam mrożone)1 mały pomidor2 łyżki szczypioru z cebuli dymki1 łyżka masłaSkładniki na winegret:2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra vergine2 ząbki czosnkusólpieprzWykonanie:Kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą (wody wlewamy powyżej poziomu kaszy o ok.1 cm) . Odstawiamy na kilka minut, aby kasza napęczniała i wchłonęła całą wodę.Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kurki i pokrojone kawałki szparagów. Smażymy kilka minut. Odstawiamy. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. Odstawiamy.W małym naczyniu przygotowujemy winegret. Do oleju lub oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.Do miski z kuskusem wrzucamy szparagi z kurkami. Dodajemy pomidora i dymkę. Całość polewamy winegretem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.Smacznego!