ßßß


Składniki:½ kg solonych płatów śledziowych1 garść czarnych oliwek1 garść zielonych oliwek (u mnie nadziewne papryką)1 cebula szalotka2 łyżki posiekanej natki pietruszki4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowego½ łyżeczki octu balsamicznegopieprzWykonanieŚledzie wyciągamy z zalewy solnej i moczymy w wodzie ok. 1 godziny zmieniając minimum dwukrotnie wodę, (jeżeli lubimy mniej słone ryby wodę należy zmieniać częściej). Płaty śledziowe kroimy na małe kawałki, skrapiamy octem i olejem. Oliwki kroimy na plasterki lub połówki, szalotkę i natkę pietruszki siekamy. Do miseczki z śledziami dodajemy oliwki, szalotkę i pietruszkę, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Sałatkę, przed podaniem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!