Wykonanie
Tradycyjna
sałatka Colesław z
białej kapusty, u mnie w wersji z
kukurydzą.
Sałatka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań
mięsnych. Polecam, jest pyszna!
Składniki:½ główki
białej kapusty½ puszki
kukurydzy (w wersji oryginalnej „Colesława” występuje potarta
marchew)½ małej
cebuli1 łyżeczka posiekanego
koperku2 płaskie łyżki
cukru pudru½ łyżeczki
soli½ szklanki
majonezu½ szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżka
białego octu winnego1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i oprószamy
solą. Przekładamy do większej miski, dodajemy
kukurydzę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
koperek siekamy. Do małej miski wlewamy
jogurt, dodajemy
majonez,
ocet,
sok z cytryny,
cukier puder,
cebulę,
pieprz oraz
koperek. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i zalewamy
kapustę z
kukurydzą. Mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.Smacznego!