Wykonanie
Chrupkie warzywa z delikatnym
mięsem w słodko-pikantnym sosie z nutą
sezamu.
Składniki:300 g
wieprzowiny (u mnie
polędwiczki)1
czerwona papryka1
zielona papryka3 garście kiełek
groszku1 łyżeczka
sezamukilka kropel
oleju sezamowegoMarynata do
mięsa:3 łyżki
ketchupu4 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżka
mioduWykonanie:W miseczce mieszamy
ketchup z
sosem sojowym,
pieprzem i
miodem.
Mięso kroimy w cienkie paski, wrzucamy do marynaty, odstawiamy na kilka minut.
Paprykę kroimy w cienkie paski. Do rozgrzanego woka wrzucamy
mięso z marynatą, smażymy kilka minut, dodajemy
paprykę, smażymy ok. 2-3 min., pod koniec smażenia dodajemy
kiełki, za 1 min. danie gotowe! Pamietajmy, że wok musi być mocno rozgrzany, wówczas warzywa nie stracą swojego koloru i bedą chrupkie.Danie podajemy z
ryżem, posypujemy
sezamem i skrapiamy
olejem sezamowym.Smacznego!