ßßß
Cookit - przepis na Tuńczyk w sezamie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tuńczyk w sezamie
Składniki
Tuńczyk świeży
Sos sojowy
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sezam
Gruszka
Miód
Ocet balsamiczny
Szpinak
Ryż biały
Olej sezamowy
Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety
świeżego tuńczyka
2 łyżki
sosu sojowego
2 łyżki
oliwy
świeżo zmielony
pieprz
4 łyżki białego
sezamu
1
gruszka
2 łyżki płynnego
miodu
50 ml
octu balsamicznego
Do podania:garść małych liści
szpinaku
biały ryż
z czarnym
sezamem
doprawiony
olejem sezamowym
Przygotowanie
Tuńczyka
doprawić
sosem sojowym
, posypać
pieprzem
, wysmarować 1 łyżką
oliwy
i obtoczyć w
białym
sezamie
. Smażyć po około minucie z każdej strony (
tuńczyk
w środku powinien pozostać różowy). Zdjąć z patelni.
Gruszkę
obrać i pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelnię po
tuńczyku
wlać 1 łyżkę
oliwy
oraz
miód
, dodać pokrojoną
gruszkę
i smażyć przez 1-2 minuty, przewrócić od czasu do czasu. Wlać
ocet balsamiczny
i gotować przez chwilę aż
gruszka
będzie miękka.
Tuńczyka
podawać na
szpinaku
, z
gruszką
i sosem z patelni oraz
ryżem
z czarnym
sezamem
doprawionym
olejem sezamowym
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/tunczyk_w_sezamie/przepis.html
Przepisy powiązane
Nuggetsy orientalnie
Pikantna wieprzowina z papryką, kiełkami groszku i sezamem
Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem
Tahini (pasta sezamowa)
Wołowina z sezamem i pieczonymi warzywami
Składniki powiązane (0)