ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk w sezamie

Tuńczyk w sezamie

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety świeżego tuńczyka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki białego sezamu
1 gruszka
2 łyżki płynnego miodu
50 ml octu balsamicznego
Do podania:
garść małych liści szpinaku
biały ryż z czarnym sezamem doprawiony olejem sezamowym
Przygotowanie
Tuńczyka doprawić sosem sojowym, posypać pieprzem, wysmarować 1 łyżką oliwy i obtoczyć w białym sezamie. Smażyć po około minucie z każdej strony (tuńczyk w środku powinien pozostać różowy). Zdjąć z patelni.
Gruszkę obrać i pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelnię po tuńczyku wlać 1 łyżkę oliwy oraz miód, dodać pokrojoną gruszkę i smażyć przez 1-2 minuty, przewrócić od czasu do czasu. Wlać ocet balsamiczny i gotować przez chwilę aż gruszka będzie miękka.
Tuńczyka podawać na szpinaku, z gruszką i sosem z patelni oraz ryżem z czarnym sezamem doprawionym olejem sezamowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/tunczyk_w_sezamie/przepis.html