Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa teriyaki w
sezamiePrzedstawiam Wam wspaniałe szaszłyczki, w sam raz na imprezę ze znajomymi. Możesz przygotować je dzień wcześniej i upiec przed samą imprezą.
Mięso dzięki aromatycznej marynacie jest delikatne, soczyste, błyszczące, trochę słone, trochę słodkie i trochę chrupiące, za sprawą
sezamu. Dla mnie rewelacja. Pieką się zaledwie 15 minut, a efekt jest świetny. Polecam!
Na ok. 10 szaszłyków przygotuj:2
polędwiczki wieprzowe1/2 szklanki
sezamu10 patyczków do szaszłyków na marynatę teriyaki przygotuj:1/2 szklanki
sosu sojowego1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę świeżo mielonego
pieprzuZacznij od przygotowania marynaty. Do rondelka z grubym dnem wsyp
cukier i poczekaj, aż się roztopi. W tym czasie nie dotykaj rondelka ani
cukru. Gdy zobaczysz roztopiony, bulgoczący
cukier dodaj do niego
sos sojowy i wymieszaj. Uważaj
syrop jest bardzo, ale to bardzo gorący! Gdy sos zacznie kipieć ściągnij rondelek z ognia, gdy opadnie wstaw go z powrotem na palnik i tak przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Następnie odstaw rondelek na bok, żeby sos ostygł. Będzie miał wtedy konsystencję gęstego
syropu.
Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z białych błon, ścięgien i tłuszczu. Następnie przetnij polędwiczkę na pół i każdą podziel na wąskie długie paseczki o szerokości ok 1 cm. Drugą polędwiczkę potnij tak samo. Przełóż
mięso do miski.Do rondelka z sosem dodaj
oliwę i świeżo mielony
pieprz, wymieszaj. Zalej marynatą
polędwiczki wieprzowe. Wymasuj dokładnie
mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po minimum godzinie wyjmij
mięso i nadziej na patyczki, jak na zdjęciu poniżej.
Każdy szaszłyczek obsyp szczodrze
sezamem, ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz je podać później przykryj szaszłyki folią spożywczą, odłóż w zimne miejsce i wyjmij 10 minut przed pieczeniem.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji z termoobiegiem i piecz przez 15 minut. Podawaj gorące. Świetnie będą się komponowały z Stir-Fry z
papryką,
cukinią,
marchewką,
imbirem,
limonką i liczi . Smacznego!