Wykonanie



Składniki:1 kg
mąki pszennej250 g
miodu250 g
margaryny1 łyżka
smalcu2 szkl.
cukru4
żółtka1 szkl.
kawy inki (zaparzona z 2 łyżeczek
kawy)1 łyżeczka
amoniaku1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka zmielonych
goździkówSkładniki na
lukier4 szkl.
cukru pudru5
białekkolorowe barwniki w proszkuWykonanie:W garnku zbrązowić 1 i 1/2 szkl.
cukru, a następnie dodać
kawę,
margarynę,
smalec i
miód, całość podgrzać do rozpuszczenia składników i odstawić do przestygnięcia. W misce utrzeć
żółtka z połową szklanki
cukrem, dodać
mąkę oraz pozostałe przestudzone składniki. Ciasto wyrobić na gładką masę, owinąć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 4 mm grubości, wykrawamy różne kształty, w zależności od posiadanych foremek, u mnie w tym roku królują gwiazdki.
Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.
LukierBiałka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce
cukru pudru.
Lukier rozkładamy na mniejsze miseczki, dodajemy barwniki i miksujemy.Pierniczki lukrujemy i zdobimy wedle uznania.Smacznego!