ßßß



Składniki:- 2 kg mąki-75 dkg cukru-1/2 kg masła lub margaryny-75 dkg miodu-1 łyżka kakao-8 całych jajek-4 łyżeczki amoniaku-3 przyprawy do piernika-2 łyżeczki cynamonu-6 łyżek naparu z kawyPrzygotowanie :(Amoniak rozpuścić w zimnej kawie)Cukier ,margarynę,miód cynamon ,kakao rozpuścić ,dodać mąkę,ciągle mieszając, na koniec dodać, rozpuszczony amoniak w naparze z kawy.Gdy ciasto przestygnie dodać jajka i ponownie wyrobićPiec pierniki po 12 godzinach (najlepiej ciasto odstawić na noc, ciasto rozwałkowujemy na około 0,5mmUpieczone polewamy polewą czekoladową, lukrujemy ,ozdabiamy według uznaniaZ tej porcji wychodzi około 6 kilogramów piernikówLukier-3 białka-1,5 szklanki cukru pudruAby lukier był żółty dodajemy kurkumylukier różowy dodajemy koncentratu buraczkowegoSmacznego!!!