Wykonanie
Przepis na pierniki prosty , i wypróbowany ...


Składniki :-2 kg
mąki-75 dkg
miodu-1/2 kg
masła-75 dkg
cukru-1 łyżka
kakao-8 całych
jajek-4 łyżeczki
amoniaku-2 łyzeczki
cynamonu-6 łyzek naparu z
kawy- 4
gorzkie czekoladyLukier:-1,5 szklanki
cukru pudru-3
białkaPrzygotowanie :
Amoniak ,rozpuścić w zimnej
kawie.
Cukier ,
masło,
miód,
cynamon,
kakao rozpuścić,dodać
mąkę ciągle mieszając,na koniec dodać rozpuszczony
amoniak w naparze z
kawy .Gdy ciasto przestygnie dodać
jajka i ponownie wyrobić.Piec pierniki po 12 godzinach,(najlepiej ciasto odstawić na noc ,ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 mm.Upieczone polewamy rozpuszczoną
czekoladą,lukrujemy,ozdabiamy według uznania .Z porcji wychodzi około 6 kg piernikówAby
lukier był żółty ,dodajemy
kurkumy,
lukier rózowy ,koncentratu
buraczkowegoSmacznego !!!