ßßß

Składniki :-2 kg mąki-75 dkg miodu-1/2 kg masła-75 dkg cukru-1 łyżka kakao-8 całych jajek-4 łyżeczki amoniaku-2 łyzeczki cynamonu-6 łyzek naparu z kawy- 4 gorzkie czekoladyLukier:-1,5 szklanki cukru pudru-3 białkaPrzygotowanie :Amoniak ,rozpuścić w zimnej kawie.Cukier ,masło,miód,cynamon,kakao rozpuścić,dodać mąkę ciągle mieszając,na koniec dodać rozpuszczony amoniak w naparze z kawy .Gdy ciasto przestygnie dodać jajka i ponownie wyrobić.Piec pierniki po 12 godzinach,(najlepiej ciasto odstawić na noc ,ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 mm.Upieczone polewamy rozpuszczoną czekoladą,lukrujemy,ozdabiamy według uznania .Z porcji wychodzi około 6 kg piernikówAby lukier był żółty ,dodajemy kurkumy,lukier rózowy ,koncentratu buraczkowegoSmacznego !!!