Wykonanie
Co roku testuję inny przepis na pierniki. W tym roku zachwycona pierniczkami mojej koleżanki z pracy, postanowiłam wykorzystać jej przepis.Pierniczki są mięciutkie, idealnie kruche. Bałam się, że moje na pewno takie nie wyjdą, a jednak okazało się, że wyszły tak samo pyszne. Z całego serducha
mogę Wam ten przepis polecić. Wystarczy im dzień lub dwa, aby stały się idealne do jedzenia. Przechowywać najlepiej w metalowych puszkach. Wtedy mogą wytrzymać nawet do Wielkanocy ;)
Co potrzebujemy:(około 100 pierników)ok 1 kg
mąki200 g
cukru (do karmelu + 250 g
cukru)250 g
margaryny5 jaj2 łyżeczki
amoniaku1 łyżeczka
sody150 g
miodu3 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżeczki
cynamonu1,5 opakowania
przyprawy do piernika1 łyżeczka
kakaoLukier1
białkook 1,5 szklanki
cukru pudru+ opcjonalnie
barwniki spożywcze1.
Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy
przyprawę do piernika,
kakao, mielone
goździki,
cynamon,
cukier i
miód. Zagotowujemy.
2. Przygotowujemy karmel.
Cukier wsypujemy do garnuszka i roztapiamy go. Następnie małąstróżką wlewamy do rondelka z
przyprawami. Robimy to bardzo powoli, ponieważ masa może się podnosić i musować.Następnie studzimy.3. Do miski wsypujemy część
mąki, wbijamy
jajka, a następnie dodajemy przestudzoną masę oraz
amoniak i
sodę (te dwa przed dodaniem wsypujemy do szklanki i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej
wody).Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo cały czas
mąkę, aż do osiągnięcia gładkiej, nieco lepkiej masy.4. Rozwałkowujemy masę i wycinamy kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 10 minut.5. Najlepiej po kilku dniach lukrujemy pierniki.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dosypujemy
cukier puder plus opcjonalnie
barwniki spożywcze.SMACZNEGO :)