ßßß Cookit - przepis na Pierniczki (III)

Pierniczki (III)

nazwa

Wykonanie

Co roku testuję inny przepis na pierniki. W tym roku zachwycona pierniczkami mojej koleżanki z pracy, postanowiłam wykorzystać jej przepis.
Pierniczki są mięciutkie, idealnie kruche. Bałam się, że moje na pewno takie nie wyjdą, a jednak okazało się, że wyszły tak samo pyszne. Z całego serducha mogę Wam ten przepis polecić. Wystarczy im dzień lub dwa, aby stały się idealne do jedzenia. Przechowywać najlepiej w metalowych puszkach. Wtedy mogą wytrzymać nawet do Wielkanocy ;)
Co potrzebujemy:(około 100 pierników)
ok 1 kg mąki
200 g cukru (do karmelu + 250 g cukru)
250 g margaryny
5 jaj
2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka sody
150 g miodu
3 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
1,5 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Lukier
1 białko
ok 1,5 szklanki cukru pudru
+ opcjonalnie barwniki spożywcze
1. Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, mielone goździki, cynamon, cukier i miód. Zagotowujemy.
2. Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnuszka i roztapiamy go. Następnie małą
stróżką wlewamy do rondelka z przyprawami. Robimy to bardzo powoli, ponieważ masa może się podnosić i musować.
Następnie studzimy.
3. Do miski wsypujemy część mąki, wbijamy jajka, a następnie dodajemy przestudzoną masę oraz amoniak i sodę (te dwa przed dodaniem wsypujemy do szklanki i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody).
Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo cały czas mąkę, aż do osiągnięcia gładkiej, nieco lepkiej masy.
4. Rozwałkowujemy masę i wycinamy kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 10 minut.
5. Najlepiej po kilku dniach lukrujemy pierniki. Białko ubijamy na sztywną pianę i dosypujemy cukier puder plus opcjonalnie barwniki spożywcze.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/12/pierniczki-iii.html