Makaronowe muszle … faszerowane serem … różyczkami brokuł zawiniętymi w szynkę parmeńską … zapieczone w pikantnym pomidorowym sosie …Składniki:15 sztuk muszli makaronowych15 małych różyczek brokuł100 g ulubionego żółtego ser100 g szynki parmeńskiejSkładniki na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów w całości lub krojonych1 mała cebula2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine2 ząbki czosnkugarść posiekanych świeżych liści bazylii1/3 papryczki chili drobno posiekanejpieprz do smakuduża szczypta soli morskiejWykonanie:Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W drugim garnku gotujemy brokuły do czasu aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.Sos pomidorowy:Do małego rondla wlewamy oliwę i podsmażmy na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, sól, pieprz, chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 7 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście świeżej bazylii. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Ugotowane makaronowe muszle nadziewamy serembrokułami i szynką.Na spód żaroodpornego naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze muszle, wylewamy połowę sosu. Układamy na nim uprzednio nafaszerowany makaron, a pozostałym sosem polewamy każdą muszelkę. Całość możemy jeszcze posypać potartym serem. Jeśli makaronowe muszle nie są całe zalane sosem lub obsypane serem to proponuję po ok. 5 minutach zapiekania przykryć muszle folią aluminiową, aby zbytnio nie wyschły. Całość zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.Smacznego!