Wykonanie
Uczta dla łasuchów, czyli … kruche ciasto nadziane słodką
czekoladową masą z chrupiącymi
orzechami…
Składniki na ciasto (ok. 10 babeczek średnicy 10 cm):270 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru170 g
masła1
jajkoSkładniki na nadzienie:1
budyń czekoladowy200 g
gorzkiej czekolady1/2 szkl.
cukru100 g
masła2 garście
orzechów włoskichWykonanie:
Mąkę wraz z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Foremki smarujemy
masłem. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku, każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując lekko
mąką. Ciasto przekładamy do foremek nakłuwając spód widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Czekoladowe nadzienie:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość
mleka o połowę, odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w małym garnku na małej mocy palnika, odstawiamy, aby trochę przestygła. Na suchej patelni prażymy obrane
orzechy włoskie. Następnie do zimnego budyniu dodajemy po kawałku
masła miksując do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie stopniowo wlewamy
czekoladę, cały czas miksując. Do gotowej masy wsypujemy
orzechy, całość mieszamy. Kruche babeczki
nadziewamy czekoladową masą z dodatkiem
orzechów i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masa lekko stężała.Smacznego!