Wykonanie
Pachnące
pomarańczą, zaskakująco pyszne
czekoladowe ciasto na
bezie ryżu, bez dodatku
mąki! Wilgotne, a jednocześnie delikatnie chrupiące. Idealnie smakuje polane goldem
syropem. Przepis znalazłam na blogu „Chocoholiczka”, odrobinę zmodyfikowałam. Ciasto godne polecenia!
Składniki:200 g
białego ryżu500 ml
wody do ugotowania
ryżu3 łyżeczki ekstraktu
pomarańczowego100 g
otrąb pszennych (dałam żytnie)100 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady 70 %2 łyżki ciemnego
kakao200 ml
śmietanki 18 %2
jajkaDodatkowo:4 łyżki golden
syropusok z połówki
pomarańczyWykonanie:
Ryż zalewamy
wodą z ekstraktem
pomarańczowym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości na małej mocy palnika. W małym rondlu podgrzewamy
śmietanę z połamaną
czekoladą. Mieszamy do czasu, aż
czekolada się rozpuści. Do miski wsypujemy
otręby,
cukier i
kakao, wbijamy
jajka, a następnie wlewamy
śmietanę z
czekoladą. Całość mieszamy, dodajemy ugotowany
ryż, ponownie dokładnie mieszamy. Formę to pieczenia (tortownicę o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenie, tylko spód, boki smarujemy
masłem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 min. w temperaturze 180st.C.
Czekoladowe ciasto
ryżowe podajemy polane golden
syropem wymieszanym z
sokiem z
pomarańczy.Smacznego!