Wykonanie
Mimo bardzo ciepłych dni, nie przechodzi nam ochota na coś
czekoladowego ;). Ale, żeby nie było za ciężko, proponuję lekkie ciasto
czekoladowe z
ryżu, dla orzeźwienia oblane
syropem z
cytrusów. Idealne do
kawy w taką letnią pogodę jak w ten weekend ;).Składniki:200 g
ryżu (użyłam brązowego, ale polecam biały)300 ml
wody3 łyżki ekstraktu
pomarańczowego300 ml
mleka100 g
cukru100 g dobrej
gorzkiej czekolady200 ml
śmietanki 18 %2
jajka100 g
otrębów pszennychSkładniki na
syrop cytrusowy:sok z 1
pomarańczysok 1/2
cytryny3 łyżki
cukruWykonanie
Ryż zalewamy
wodą i ekstraktem
pomarańczowym i odstawiamy na minimum godzinę. Dolewamy
mleko i wsypujemy
cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy
ryż tak długo, aż wchłonie cały płyn. Mieszamy raz na jakiś czas, pod koniec już bez przerwy, żeby
ryż się nie przypalił.Ściągamy masę z palnika, dodajemy posiekaną
gorzką czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy
śmietankę, następnie wbijamy
jajka. Na koniec dosypujemy
otręby. Dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy (22 cm) smarujemy obficie
masłem i obsypujemy
otrębami.Masę
ryżową przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut.
Syrop.Łączymy ze sobą
soki z
cytrusów, dodajemy
cukier i delikatnie podgrzewamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Gotowym
syropem polewamy ciasto.Smacznego! :)Chocoholiczka