ßßß


Inspiracja: Kwestia SmakuSkładniki:6 udek z kurczaka1 puszka ciecierzycy8 suszonych pomidowrówgałązka pomidorków koktajlowych1 puszka pomidorów (najlepiej rozdrobnionych)½ szklanki czerwonego wytrawnego wina1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnku w całościSkładniki na marynatę do kurczaka:3 łyżki oliwy z oliwek½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego oregano½ papryczki chili lub 1 łyżeczka czerwonej mielonej paprykiWykonanie:Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą i nacieramy nią udka z kurczaka. Na rozgrzaną patelnię układamy kurczak i obsmażamy go z każdej strony po 2-3 minuty. Kurczaka przekładamy do żaroodpornego garna lub naczynia. Na patelnie, na której smażyliśmy kurczak wlewamy pomidory z puszki, wino i bulion. Całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia z kurczakiem. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, suszone pomidory oraz czosnek. Potrząsamy naczyniem tak, aby wszystkie składniki pokryły się sosem i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.Smacznego!