Hummus jest naszą ulubioną przystawką. Do ciepłe bagietki, do surowych warzyw, do krakersów... Podaję go na imprezach, jem na drugie śniadanie lub na kolację. Mam na koncie najróżniejsze wariacje na temat hummusu i myślę, że co jakiś czas będę zamieszczać inną. Dziś wersja tradycyjna urozmaicona suszonymi pomidorami.Składniki:puszka ciecierzycy5 suszonych pomidorów i ok 3 łyżki oliwy, w której były pomidory250 ml jogurtu naturalnego2 duże łyżki pasty tahini - pasta ze zmielonego sezamu, dostępna w wielu supermarketach raz sklepach z produktami z całego świata.2 ząbki czosnkuszczypta soli, pieprzu i suszonego oregano1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny.Treść przepisu będzie krótka- wszystko należy zblenderować na gładką masę. Można posmakować i ewentualnie dodać jeszcze soli lub oregano.Gotowy hummus można przechowywać w lodówce ok tydzień.